SONY DSC
Jeneverkruiken, wijnflessen, hoefijzers, lampetkannen, theeservies en heel veel scherven van hotelporselein en drinkglazen. Aannemer Westerlaken trof deze voorwerpen aan op het bouwterrein van Buurtskap de Tuunen in een dichtgestorte boerensloot. Texelse archeologen stonden voor een raadsel. Zoiets verwacht je niet midden op het eiland tussen akkers en schapenweides.
‘Hier werd stevig gedronken’
Een bijzondere vondst op het grensvlak van afval en archeologie, vertelt gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels op Texel. Lachend: ‘Een die niet wijst op een gewoon boerenhuishouden, maar op een herberg waar stevig werd gedronken.’ Zo bleek ook uit nader onderzoek. Het ging om servies van Grand Hotel Restaurant Texel, een van de oudste hotels en vanaf 1894 pionier van het Texelse toerisme. Op deze locatie is nu hotel De Lindeboom gevestigd.
Likeur en mosterd uit Amsterdam
De bij toeval gevonden gebruiksvoorwerpen op het Tuunen-terrein zijn met hulp van amateurarcheologen opgegraven. Een onvoorstelbare hoeveelheid materiaal kwam uit de grond. De eigenaar van het hotel heeft het als afval laten dumpen, denkt Bartels, waarschijnlijk voor de Eerste Wereldoorlog. Er zitten ook voorwerpen tussen van Amsterdamse merken, zoals flessen van likeurstoker Bootz en potten voor de mosterd van Luycx. ‘Het leuke is: als je in het archief van het hotel duikt, zie je alle inkopen terug.’
Sporen van eerste toerisme
Vanaf 1880 gingen mensen voor het eerst op vakantie. Badgasten kwamen naar het eiland met de boot van de in 1907 opgerichte stoombootonderneming TESO. Dit was het begin van de opkomst van het toerisme op Texel, na een lange periode van armoede. ‘Op oude ansichtkaarten van het hotel herken je de gevonden glazen op de gedekte tafels. Door deze vondst hebben we nu een goed beeld van hoe comfortabel tafelen rond de vorige eeuwwisseling er uitzag.’
Tentoonstelling in De Lindeboom
Uit de enorme hoeveelheid vondsten is een selectie gemaakt en schoongemaakt door Vrijwilligers van de Duikclub Texel en Historische Vereniging. Tijdens de Open Monumentendag, op 8 september zijn de vondsten te bewonderen in De Schoutenzaal van Hotel De Lindenboom.