Dat er de afgelopen tijd veel water is gevallen, is geen nieuws. Maar hoe werkt nu het watersysteem in De Tuunen? En waarom deze keuzes? Tijd voor een stukje achtergrondinformatie:
Water op straat is tegenwoordig een hot item. Dat wil zeggen; water mag langer zichtbaar aanwezig zijn maar moet binnen afzienbare tijd (en maximaal 24 uur) geïnfiltreerd/afgevoerd zijn. Uitgangspunt is uiteraard dat woningen bereikbaar moeten blijven.
Op dit principe is de gehele waterbeheersing ontworpen in De Tuunen. Infiltreren, bufferen en draineren, en als laatste zo nodig afvoeren naar open water. Of wel; water laten wegzakken in de grond en indien nodig water opslaan om pieken in de waterafvoer af te vlakken, en vervolgens afvoeren naar open water. Geen afvoer dus van regenwater naar een rioolstelsel en waterzuiveringsgemaal.
Dit ontwerp past dit ook goed in het groene karakter van De Tuunen. En maakt ook de keuze voor halfverharding, dat het water goed doorlaat, wadi’s en ondergrondse kratten voor het opvangen van water en infiltratiekolken, IT(infiltratie)-riool voor de afvoer.
Optimalisaties in het watersysteem
Op dit moment zitten we nog in een bouwsituatie waarbij het gras/groen en bodemleven nog niet of beperkt aanwezig is. Dit gaat in de toekomst zorgen voor een betere natuurlijke infiltratie. Het is vervelend voor bewoners dat er de afgelopen dagen veel water is blijven staan en het terrein op sommige plekken moeilijk bereikbaar was. Desondanks is het ook een goede test en er zijn een aantal optimalisaties gedaan:
En last but not least. Er is natuurlijk wel heel veel water gevallen. Dit zal zeker vaker gebeuren. Zorg is dan vervolgens om de hoofdinfrastructuur zo veel als mogelijk droog te houden.