In De Tuunen gaat het niet alleen over wonen. Ook zelfbeheer en invloed vanuit de bewoners spelen een belangrijke rol. De ervaring leert dat dat ook een goede invloed heeft op gezondheid en welzijn. Maar hoe komt dat er uit te zien? Als onderdeel van het onderzoek naar Positieve Gezondheid organiseerde het Louis Bolk Instituut twee workshops voor het Hoekerf en omgeving; de eerste in januari en afgelopen dinsdag het vervolg.
In de eerste workshop ging het om ophalen van ideeën en wensen voor de wijk. Sjef Staps, van het Louis Bolk Instituut: “Er was een positieve sfeer. Iedereen is betrokken en enthousiast. Mooi om te horen over verschillende initiatieven en de synergie tussen verschillende bewoners van bijvoorbeeld Novalishoeve, het Huis van Tante Jans en de Tiny Houses. Met elkaar hebben we wensen opgehaald voor de wijk. Zoals: fijn contact met de buurt, ontmoetingsplekken, een online platform voor bewoners, verbinding en verdraagzaamheid. Maar bewoners gaven ook aan wat ze zelf ‘komen brengen’ en willen bijdragen aan de buurt. Zoals: klusjes doen, koken voor de buren, een filmavondje of een burendag organiseren, of het bieden van een luisterend oor.”
Op 3 maart was de vervolg workshop. Een aantal van de opgehaalde ideeën zijn tijdens deze workshop verder geconcretiseerd. Bewoners kozen zelf de onderwerpen: sport, klusjes doen, moestuin, gevoelstuin en een bijenkast en insectenhotel. In kleine groepen gingen ze hiermee aan de slag om dit idee verder uit te denken. Op het gebied van sport zijn bijvoorbeeld ideeën bedacht voor fitnestoestellen in de buurt, bootcamplesjes en sporten voor ouderen. Maar ook klusjes doen voor elkaar, zoals kleine reparaties in en om huis of een fietsbanden-plakservice. Voor elk thema is er nu een trekker vanuit de bewoners of betrokken organisaties. De uitwerkingen worden nu door het Louis Bolk Instituut verwerkt in een plan van aanpak.