In het onderzoek naar positieve gezondheid wordt in kaart gebracht wat de effecten van wonen in De Tuunen zijn. Op gebied van gezondheid, vitaliteit en zorgkosten. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut spraken afgelopen jaar met verschillende bewoners en professionals. De uitkomsten geven een mooi beeld van hoe wonen in De Tuunen wordt ervaren.
Uit de interviews komen positieve ervaringen naar voren, zoals de autoluwte van de wijk, de rust en het groen. Ook wordt het vertrouwd en veilig voelen genoemd als een positief aspect. De saamhorigheid tussen bewoners en het sociale contact worden als prettig ervaren.
Er zijn ook aspecten genoemd die een negatieve invloed hebben gehad op het wonen in De Tuunen. Corona heeft gezorgd voor veel vertraging, bij zowel de oplevering van woningen als het tot stand komen van een bewonersvereniging. Bovendien was het lastig om elkaar te ontmoeten. Gezamenlijke buurtbijeenkomsten zijn met die reden niet georganiseerd. Ook hebben bewoners verschillende technische mankementen aan de woningen ervaren en zijn er zorgen over het onderhoud van het groen.
Geïnterviewden gaven suggesties voor verbetering van de woonervaring. Bijvoorbeeld meer aandacht bij de komst van nieuwe bewoners zodat zij van tevoren weten wat de bedoeling is en daardoor beter kunnen aanhaken bij het gemeenschappelijke karakter van De Tuunen.
De inzichten die de interviews opleverden, vulden de eerder opgehaalde reacties uit het onderzoek van bewoners mooi aan. Zo ontstaat er een goed beeld van hoe wonen in De Tuunen wordt ervaren én wat beter kan. In juni 2022 is het volgende meetmoment met behulp van de vragenlijst. Bewoners die hier eerder aan deelnamen ontvangen dan weer bericht. Eind van dit jaar vinden nog uitgebreidere, afrondende interviews plaats. Daarna volgt het eindbeeld van deze onderzoeksperiode gericht op positieve gezondheid in de wijk. Uiteraard wordt dit eindrapport ook met alle bewoners gedeeld.