Ontwerp een plan voor een duurzame wijk. En zorg ervoor dat de woningen aangepast kunnen worden als de woonvraag verandert. Met deze opgave van de gemeente Texel ging Jurgen van der Ploeg van architectenbureau Faro samen met landschapsarchitect Pepijn Godefroy en Marieke Timmermans van la4sale aan de slag. Zij kozen voor flexibel duurzaam bouwen, zodat het Texels landschap zo goed mogelijk blijft behouden.
Aan de basis ligt het idee van een woonlandschap waar huizen te gast zijn. Voor de ontwerpers betekent dat licht en flexibel bouwen. Huizen die rusten op het landschap in plaats van dat ze de omgeving bepalen. En woningen met slimme oplossingen voor gebruik en opwekking van energie. Maar ook wegen en paden met zo min mogelijk verharding.
Levend landschap
Vanaf de eerste schetsen stond bij de ontwerpers het Texels landschap centraal. Met water, weides, laantjes, veldjes en tuinen. Daaromheen komen de woningen te staan, en niet andersom zoals gebruikelijk. De aanleg van water en het planten van bomen en groen gebeurt daarom al in een vroeg stadium. De bedoeling is dat er een levend landschap ontstaat dat ook gebruikswaarde heeft, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van akkers en een fruitboomgaard.
Sociale duurzaamheid
Hier ben je op je plek als je graag in een dorp woont, verwachten Jurgen, Pepijn en Marieke. Dat geldt ook voor meedoen aan activiteiten als de jaarlijkse snoeidag en appelpluk. Want wat vroeger heel gewoon was, past ook in De Tuunen, zoals samen delen en sociale duurzaamheid. Beide ontwerpers doelen ook op gezond wonen. Door een andere opzet van de wijk willen ze bewoners uitnodigen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Bijvoorbeeld door de aanleg van erven met collectieve gebruikstuinen en boomgaardjes, en de woningen eromheen.
Net groot genoeg voor het wij-gevoel
De erven zijn niet te groot, maar nét groot genoeg voor het wij-gevoel. Elk erf kan zo zijn eigen dynamiek en gemeenschapszin ontwikkelen. Het plan omvat ook een grotere weide en akker. Hier kunnen bewoners op grotere schaal voedsel verbouwen, eventueel samen met een boer. De ontwerpers hopen zo een vorm van landelijk wonen te creëren. Een buurtschap waar je ruimte met elkaar deelt. Heel anders dus dan wonen in een Vinexwijk.
Uitproberen hoe het werkt
Of wonen in een buurtschap hier goed past? De ontwerpers denken juist van wel. Dingen zelf doen en uitvogelen met elkaar is op Texel nog goed gebruik. Toch blijft het spannend of het gaat werken, vinden ook zij. De gemeente heeft kwartiermaker Hans Goslinga ingehuurd om dit proces te begeleiden. Hier en daar zal het schuren, want iedereen heeft zo zijn wensen en eigen karakter. Uiteindelijk zal de tijd het leren wat in De Tuunen wel en niet werkt.